CHATBOT

 

A chatbotok egy ideje léteznek, de csak az utóbbi években váltak igazán népszerűvé a felhasználók és a vállalkozások körében.
A társalgási felületekkel kapcsolatos tudatosságváltozás a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlődésével, valamint az üzenetküldő alkalmazások népszerűségének növekedésével járt.
Manapság a chatbotot különféle iparágakban és különböző felhasználási esetekben használják. Ebben a cikkben áttekintjük a chatbotok történetét, mik is pontosan azok, és honnan származnak.

 

A videóban érdemes bekapcsolni a feliratot (CC) és természetesen kiválasztható a magyar nyelv (fogaskerék – subtitle – hungarian)

 

Lényegében a chatbot

 

egy mesterséges intelligencia program, amely cseveg veled. Cseveghet, információkat és támogatást nyújthat, foglalást tehet például épp egy (dedikált) étteremben és még sok más, milyen fantasztikus!
Használják őket a felhasználókkal folytatott interakciók reprodukálására, az üzleti folyamatok segítésére, a nagy csoportoktól való információszerzésre és többek között még személyi asszisztensként. A keresőmotorok a chatbotokat arra is használják, hogy csökkentsék a kereséssel járó hosszas kutakodást a weben, és archiválják az új oldalakat a jövőbeni hatékonyabb kereséshez.
Néha a robotokat rosszindulatú célokra is használják, például számítógépes vírusok továbbítására vagy a TikTok tartalmak, YouTube-videók, internetes cikkek nézettségének mesterséges növelésére.
A chatbot digitális, szöveges és üzenetküldő vagy hangalapú alkalmazás is lehet. Segít emberek különböző csoportjainak vagy egyéneknek, hogy kérdéseiket szöveges vagy hang útján feltehessék.

Az első chatbotot Joseph Weizenbaum, az MIT professzora fejlesztette ki az 1960-as években. ELIZA-nak hívták.

2009-ben a kínai WeChat nevű cég egy fejlettebb Chatbotot hozott létre. Megjelenése óta a WeChat meghódította sok felhasználó szívét, akik rendíthetetlen hűséget tanúsítanak iránta. Ez egy rendkívül virágzó közösségi média platform.
Platformján keresztül egyszerűvé tette a nagyon egyszerű chatbotok létrehozását. Példává ez nőte ki magát a marketingszakemberek és a munkaadók számára legkedveltebb módszerekké, amelyekkel csökkenthetik az ügyfelekkel való online kapcsolattartás során végzett munkát .
Bár nincs akkora hatása, és kevésbé érdekes manapság, mint például a napjainkban ismert üzenetküldő alkalmazások: Facebook Messenger, Telegram, ez nem jelenti azt, hogy nem lehet nagyon intelligens botot létrehozni a WeChat-on. A Chumen Wenwen Company, amelyet 2012-ben alapított egy korábbi Google-alkalmazott, egy nagyon kifinomult botot épített, amely a WeChaton fut.

2016 elején láthattuk az új mesterséges adattechnológia első hullámának bevezetését a chatbotok tervezésében. Az olyan közösségi média platformok, mint a Facebook, lehetővé tették a fejlesztők számára, hogy chatbotot építsenek védjegyükhöz vagy szolgáltatásukhoz, hogy az ügyfelek az üzenetküldő platformjukon belül végezhessék el napi tevékenységeiket.
A chatbotok közösségbe való bevezetése megérkezett a beszélgető felület korába. Ez egy olyan felület, amelyhez nem lesz szükség képernyőre vagy billentyűzetre sem. A felület teljes mértékben párbeszéden alapul, és ezek a kommunikációk közel megkülönböztethetetlenek a barátainkkal és rokonainkkal folytatott beszélgetésektől.
Ahhoz, hogy teljes mértékben megmagyarázzuk ennek a hamarosan megvalósuló valóságnak a tömegességét, vissza kell mennünk a számítógép legkorábbi napjaihoz, amikor a mesterséges intelligencia technológia és a társalgási felület iránti vágy először kezdődött.

 

 

ELIZA

 volt a legelső chatbot, ahogy fentebb említettük. Joseph Weizenbaum készítette 1966-ban, és mintaillesztési és helyettesítési módszertant használ a beszélgetés szimulálására.

A programot úgy alakították ki, hogy emberi beszélgetést utánozzon. A Chatbot ELIZA úgy működött, hogy a felhasználók által beírt szavakat átadta a számítógépnek, majd párosította őket a lehetséges szkriptválaszok listájához. Olyan forgatókönyvet használ, amely egy pszichoterapeutát szimulált. A forgatókönyv jelentős hatást gyakorolt ​​a természetes nyelvi feldolgozásra és a természetellenes intelligenciára. Különböző változatok bukkantak fel egyes országok akadémiáin.

Weizenbaumot azonban nyugtalanította a felhasználók reakciója. Az ELIZA-t az emberi beszélgetés puszta karikatúrájának szánta, de a felhasználók hirtelen ELIZA-ra bízták legmélyebb gondolataikat. A szakértők kijelentették, hogy a chatbotok néhány éven belül megkülönböztethetetlenek lesznek az emberektől…

 

   

  A feltatláló

  elutasította azt az elképzelést, hogy a gépek helyettesíthetik az emberi intellektust. Ehelyett azzal érvelt, hogy az ilyen eszközök is csak eszközök, és az emberi elme kiterjesztései lehetnek maximum. Hangsúlyozta továbbá, hogy a számítógépek nyelvértése teljes mértékben attól függ, hogy milyen környezetben használják őket. Továbbá azzal érvelt, hogy az emberi nyelv általánosabb számítógépes megértése nem lehetséges.
  A következő évtizedekben a chatbot-készítők Weizenbaum modelljére építettek, hogy emberszerűbb interakciókra törekedjenek. A Turing-teszt sikeres teljesítése közös céllá nőtte ki magát, amely az új botok társalgási képességét teszteli egy emberi zsűrivel szemben. A legnehezebb dolog a Turing-teszt kérdésében az, hogy nincs korlát annak, amit az emberek megvitathatnak.

    

   PARRY

   Kenneth Colby amerikai pszichiáter építette 1972-ben. A program egy skizofrén beteget imitált. Megpróbálta szimulálni a betegséget. Ez egy természetes nyelvi program, amely hasonlít az egyén gondolkodására.

   A PARRY a feltételezések, tulajdonítások és „érzelmi válaszok” bonyolult rendszerén keresztül működik, amelyet a verbális bemenetekhez rendelt súlyok megváltoztatása vált ki. A munka validálásához a PARRY-t a Turing-teszt egy változatával tesztelték. A hetvenes évek elején történt, amikor az emberi kihallgatók, akik egy távoli billentyűzeten keresztül kommunikáltak a programmal, több mint véletlenszerű pontossággal nem tudtak megkülönböztetni PARRY-t egy eredeti ésszerűtlen egyéntől.

   Ötven évvel ezelőtt Kenneth Mark Colby volt az egyetlen pszichiáter, aki azon gondolkodott, hogyan járulhatnak hozzá a számítógépek a mentális betegségek megértéséhez. Ezzel elindította a „Depresszió legyőzése” című projektet, amely 2001-ben bekövetkezett haláláig tartott.

    

   Gyermekek

   A SmartChild sok szempontból a Siri előfutára volt, és 2001-ben fejlesztették ki.
   A chatbot elérhető volt az AOL IM-en és az MSN Messengeren, és képes volt szórakoztató beszélgetéseket folytatni más szolgáltatásokhoz való gyors adathozzáféréssel.
   Ez megfelelt a Microsoftnak is megépítette saját SmarterChildjét, évekkel később, miután a legtöbb ember abbahagyta az AIM használatát, amely a 18–24 éves korosztályt célozta meg az Egyesült Államokban.

    

   SIRI

   2010-ben az Apple alapította iOS rendszerhez; ez egy intelligens személyi asszisztens és navigátor, amely természetes nyelvű felhasználói felületet használ. Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala által benyújtott szabadalmi bejelentés egy új Apple-szolgáltatást részletez, ahol a felhasználók üzeneteken keresztül érdeklődhetnek és beszélgethetnek Sirivel. Az új szabadalom hasonló a tavaly év végén publikálthoz, de most már mélyebb integrációt tartalmaz a hang-, videó- és képfájlokkal.

   A többiekhez hasonlóan az Apple szabadalma olyan Sirit ír le, amely képes ellátni az aktuális feladatokat anélkül, hogy a felhasználónak gépelnie kellene. Ez több közszférában is hasznos lehet.
   Válaszolhat egy szövegre, hangra, képre és videóra… Az Apple szerint ez gyümölcsöző interaktív élményt eredményezne a fogyasztók és a digitális asszisztensek körében.

    

   CORTANA

   a Microsoft Build 2014 fejlesztői konferenciáján mutatták be, és közvetlenül integrálták a Windows Phone eszközökbe és a Windows 10 OS-be.
   Ez a program hangfelismerést és különböző algoritmusokat használ a hangutasítások lekéréséhez és megválaszolásához.
   Ahhoz, hogy valaki elkezdhesse, be kell írnia egy kérdést a keresőmezőbe, vagy ki kell választania a mikrofont, és beszélnie kell a Cortanával. Ha valaki nem biztos abban, hogy mit mondjon, javaslatokat fog látni a lezárási képernyőn, valamint a Cortana kezdőlapján a tálcán lévő keresőmező kiválasztásával.
   A Cortana olyan feladatokat hajthat végre, mint például az időn, helyeken vagy személyeken alapuló emlékeztetők, e-maileket és szöveges üzeneteket küldhet, listákat hozhat létre és kezelhet, cseveghet, játszhat, tényeket, fájlokat, helyeket és információkat találhat többek között.

    

   Jabberwacky

   Az újabb chatbotot Rollo Carpenter fejlesztő hozta létre 1988-ban. Célja volt, hogy egy természetes emberi beszélgetést szimuláljon szórakoztató módon.
   A Jabberwacky más technológiai irányok fejlesztéséhez vezetett. Keletkezésétől kezdve használják tudományos kutatási célokra.
   A chatbot a „kontextuális mintaillesztés” nevezett AI technikát alkalmazza.

    

   Dr. Sbaitso

   egy chatbot, amelyet a Creative Labs hozott létre MS-DOS alapjaira 1992-ben.
   Ez az egyik legkorábbi törekvés az AI chatbotba történő beépítésére, és a teljesen hangvezérelt chatprogramjáról ismerhető fel.
   A program úgy beszélget a felhasználóval, mintha egy pszichológus lenne. A legtöbb válasz a következőképpen hangzott: „Miért érzel így?” nem pedig bármiféle bonyolult interakció.

    

   ALICE

   (mesterséges nyelvi internetes számítógépes entitás)
   Az ALICE egy univerzális nyelvfeldolgozó chatbot, amely heurisztikus mintaillesztést használ a beszélgetések folytatásához. 1995-ben Richard Wallace úttörő volt az ALICE megépítésében. Korábban Alicebot néven volt ismert.

   A program a mesterséges intelligencia jelölőnyelvként (AIML) ismert XML-sémával működik , amely segít a beszélgetési szabályok meghatározásában. 1998-ban a programot Java nyelven szerkesztették, majd 2001-ben Wallace kinyomtatott egy AIML specifikációt. Innentől kezdve más fejlesztők ingyenes és nyílt ALICE-forrásokat készítettek különböző programozási nyelveken és számos idegen nyelven.

   A program egy valós személlyel való csevegést szimulál az interneten keresztül. Alice egy fiatalnak tűnő nő és elmondja a felhasználónak életkorát, hobbijait és egyéb lenyűgöző tényeket, valamint válaszol a felhasználó kérdéseire, párbeszédére.

    

   ALICE

   (mesterséges nyelvi internetes számítógépes entitás)
   Az ALICE egy univerzális nyelvfeldolgozó chatbot, amely heurisztikus mintaillesztést használ a beszélgetések folytatásához. 1995-ben Richard Wallace úttörő volt az ALICE megépítésében. Korábban Alicebot néven volt ismert.

   A program a mesterséges intelligencia jelölőnyelvként (AIML) ismert XML-sémával működik , amely segít a beszélgetési szabályok meghatározásában. 1998-ban a programot Java nyelven szerkesztették, majd 2001-ben Wallace kinyomtatott egy AIML specifikációt. Innentől kezdve más fejlesztők ingyenes és nyílt ALICE-forrásokat készítettek különböző programozási nyelveken és számos idegen nyelven.

   A program egy valós személlyel való csevegést szimulál az interneten keresztül. Alice egy fiatalnak tűnő nő és elmondja a felhasználónak életkorát, hobbijait és egyéb lenyűgöző tényeket, valamint válaszol a felhasználó kérdéseire, párbeszédére.

    

   ALEXA

   egy intelligens személyi asszisztens, amelyet az Amazon fejlesztett ki. 2014-ben mutatták be, és mára számos más cég eszközébe is beépítették.
   Csak annyit kell tenni, hogy „Alexa, játssz egy kis zenét” vagy „Alexa, keress nekem egy olasz éttermet”, és ő segíteni fog.
   Keresést is tud indítani az interneten, zenét játszhat, teendőket vagy bevásárlólistákat hozhat létre, riasztásokat állíthat be, podcastokat streamelhet, hangoskönyveket játszhat le, híreket és időjárás-jelentéseket készít, vezérelheti okosotthon-termékeit stb.
   Bármely Alexa-kompatibilis eszköz képességeinek bővítése érdekében az Amazon lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy az Alexa Skills Kit (ASK) segítségével készségeket építsenek fel és tegyenek közzé az Alexa számára. Ingyenesen letölthetők a fejlesztéshez szükséges alkalmazások.

    

   ChatGPT

   Az OpenAI által fejlesztett nyelvi modell. Az OpenAI csapata alapította 2021-ben. Úgy tervezték, hogy segítse a felhasználókat az emberhez hasonló szöveg létrehozásában az adott bemenet alapján. A ChatGPT számos feladathoz használható, beleértve a beszélgetés generálását és a nyelvi fordítást.
   A modell hatalmas mennyiségű adatra van felkészítve, lehetővé téve olyan szöveg létrehozását, amelyet gyakran nehéz megkülönböztetni az ember által írt szövegtől. A ChatGPT-t lehet szeretni a természetes hangzású szövegek generálására irányuló képességéért, és számos területen alkalmazható potenciális megoldásaiért. Mellesleg absztraktot is fest és közreműködött a cikk írásában. 🙂

   Amint látod, a chatbotok hosszú utat tettek meg. A cikk írásakor 13 millió felhasználó használja naponta a ChatGPT-t.

    

    

   Kapcsolódó termékek

   wasd.hu – MI EZ A NÉGYES?

    

   Visszavezethető a WASD kombináció egy népszerű alkalmazásra, fontos eseményre vagy valami trend van az egész mögött? Természetes a folyamat, hogy már minden programban elfogadott ez a vezérlés?

   Legutóbbi cikkek
   Útmutató játék kliensekhez 💙

   Útmutató játék kliensekhez 💙

     Díjtalan   Időről - időre előkerülnek olyan "AAA" címek, melyek ingyenesen, vagy brutális kedvezménnyel érhetők el, köszönhetően az óriás kiadók kampányidőszakának. Ezek jellemzően rövid ideig aktív kedvezmények, így érdemes minél előbb kosárba tenni! # Miután...

   Hány CPU magra van szükséged?

   Hány CPU magra van szükséged?

   CPU   Hány CPU magra van szükséged manapság? Mennyi lenne megfelelő a szokásos használathoz? Szeretnénk egy mindenki számára megfelelő útmutatót készíteni, segíteni a megfelelő CPU-választásban.   A több mag jobbá teszi a géped? Erre keressük a választ! Az...

   1 ÓRA MOBILOZÁS / NAP

   1 ÓRA MOBILOZÁS / NAP

   Magazinunkban sokadik alkalommal merülünk olyan gondolatébresztőbe, mely leginkább a szülőket célozza. A világ gyorsan változik, legyél képben a függőségek mértékéről.       FELÜGYELET  Kínában nemrég létrehozták a Kibertér-felügyelet nevű hatóságot, amely a...

   Bloatware 👾

   Bloatware 👾

   Bevezető A Privacy International és több mint 50 szervezet szólította fel többek között a Google-t, Microsoft-ot, Apple-t, hogy tegye lehetővé a felhasználók számára minden alkalmazás eltávolítását. A frissen vásárolt eszközök mindegyikén olyan előre telepített,...

   Kik vagyunk?

    Nem egy szokványos informatikai vállalkozás a wasd.hu. Több mint 20 év tapasztalat áll mögöttünk. Végigjártuk az utat az első Atari konzoltól a vállalati munkaállomásokig. Megértjük a kis vállalkozások igényét és ismerjük a professzionális megoldásokat. Telepítettünk Windows 3.1-et, linux disztrókat és Enterprise-t. Titkunk a rugalmasságban rejlik. Amihez nem értünk, azt megtanuljuk. Amiben jók vagyunk, azt tovább optimalizáljuk. Ezek vagyunk mi.

   EXiT
   Összehasonlítás ×
   Lássuk! Tovább nézelődök
   0
   0
   KOSÁR TARTALMA
   Üres a kosarad