Bloatware 👾

Bevezető

A Privacy International és több mint 50 szervezet szólította fel többek között a Google-t, Microsoft-ot, Apple-t, hogy tegye lehetővé a felhasználók számára minden alkalmazás eltávolítását. A frissen vásárolt eszközök mindegyikén olyan előre telepített, úgynevezett „bloatware app” található, amik látszólag ártalmatlanok, ám az indokoltnál több felhasználói adatot gyűjtenek és továbbítanak, a törlésük pedig nehézségekbe ütközik.

Az eltávolíthatatlan adatgyűjtő appoknak kiváltságos hozzáférési engedélyük van többek közt a hálózathoz, mikrofonhoz és a kamerához, ami adatvédelmileg eléggé aggályos, főleg hogy a felhasználó nincs megfelelően tájékoztatva.

 

De mi az a bloatware?

Cikkünk összességében arról szól, hogy szakértők szerint az említett programok sértik az adatvédelmet, csökkentik a teljesítményt.

 

A

Felesleges folyamatok

Legtöbben nem vagy csak mértékkel használjuk a digitális aszisztens (lásd cortana), felhő, vagy lokáción alapuló segédprogramokat. Opcionálisan választhatóvá kell tenni ezeket

Z

Bloat & Popup

A kéretlen és felugró marketinget mindannyian elutasítjuk. Úgy a böngészőben, mint az OS használatakor.

SSD + CPU optimalizálás

Helyesen beállított komponensek kevésbé melegszenek, hosszabb akku üzemidőt biztosítanak.

Bloatware meghatározás

 

 • Eredeti definíció szerint rosszul megírt, azaz hibáktól hemzsegő, gondatlanul tervezett számítógépes szoftvert jelentett. Napjainkban azt is így nevezzük, ami kéretlen, úgynevezett “feature” bármely digitális táblán, telefonon, laptopon, vagy épp alkalmazáson belül.
 • Próbajellegű vagy lite kiadású szoftverekről szól(t) ez a kategória, melyeket azért telepítenek előre, hogy egy kis használat után megvásároljuk a teljes kiadást. Némelyik bloatware azonban adware vagy spyware jellegűvé vált. Előbbi hirdetéseket juttat az életünkbe, míg utóbbi figyeli és elküldi a fejlesztő számára, hogy mit csinálsz, vizsgálva a szokásaidat, kifürkészve a számodra legmegfelelőbb “ajánlatokat”. 
 • A beállításokat kínáló, vagy biztonsági alkalmazás mint pl a régebbi System Update Service nem bloatware.
 • Ha van hozzáférésed és le tudod törölni, ki tudod kapcsolni, hogy ne induljon betöltés során, akkor sem bloatware.
 • Ami pl: eszköztárként jelenik meg és minden áron keresni, nonstop frissíteni, lokalizációs és más adatcsomagokat szeretne küldeni az gyanus.

Kell ez nekünk ?!

 • Ha már zavaró módon segítene és különböző ajánlatokkal “eléd ugrik”, lekötve a figyelmed és az erőforrásokat, az biztosan bloatware.
 • Típustól függetlenül jelentősen csökkentik a gép teljesítményét, akkumulátor üzemidejét és akadozást okozhatnak.
 • A Microsoft botrányos Store gyűjteménye egy különös csomagban tudta mindezt Windows 8 megjelenésekor. Amellett, hogy félkész-instabil, nehéz teljesen megszabadulni tőle, szerves részét képezi a mai rendszer különböző változatainak és “clean install” során sem lehet eltekinteni a telepítésétől.

 

 • Alábbi módon kerülhetnek az eszközeinkre:

  • A szoftverek készítői fizetnek a gyártónak, hogy terméküket előtelepítsék az termékeikre, ezzel is reklámozva a szolgáltatást.
  • A gyártók karbantartási alkalmazásokat (például megoldás központ) biztosítanak a felhasználó számára. Ezek egyben adatokat is gyűjthetnek. Vagy újabb alkalmazásokat telepítenek.
  • A szoftver vagy operációs rendszer frissítései elősegíthetik a fejlesztési központok, próbaverziók, vagy kiegészítők promócióját.

Ragadozó konfigurációk

Mi az előnye ?

 

Ha egy átlagos optimalizált laptopot nézünk:

 • 10 ~ 25% akku időt jelenthet pluszban, a korrekten konfigurált és optimalizált rendszer!
 • Ha a processzor és ssd újfent optimalizálásra kerül, élettartam növelő hatást és hatékonyabb működést eredményez.
 • Felhasználói igényektől és szokásaitól függ, ahogy a különböző háztartások energiaszükséglete.
 • Néhány kép egy 76 WH akkuval rendelkező legion Y720 rgb notebook adatairól:

Webshopunkban, egyes termékek adatlapján választhatsz milyen operációs rendszert szeretnél.

“Bloatware eltávolítva”
Ezzel a leírásunkban elemzett szoftvereket eltávolítva, a napi rutinhoz szükséges szoftvercsomaggal, optimalizáltan kapod meg a kiválasztott eszközt!

 • Az alkalmazásaid, legyen az Onedrive, Skype, Teams ugyanúgy telepítheted később, opcionális minden elérhető a továbbiakban is.

wasd.hu – MI EZ A NÉGYES?

 

Visszavezethető a WASD kombináció egy népszerű alkalmazásra, fontos eseményre vagy valami trend van az egész mögött? Természetes a folyamat, hogy már minden programban elfogadott ez a vezérlés?

Legutóbbi cikkek
[update] ingyenes játék 💙

[update] ingyenes játék 💙

  FALLOUT NEW VEGAS - ULTIMATE   Érezd a hőséget New Vegasban! Még a nukleáris csapadék sem tudja lelassítani a bűnös város nyüzsgését. Fedezd fel a hatalmas kiterjedésű sivatagi pusztaságokat, és nézd meg a nagy nyugatot, ahogy azt csak a posztapokaliptikus...

Mortal Kombat Története 🆚

Mortal Kombat Története 🆚

      Bevezető   Az elérhető legújabb Mortal Kombat kiváló játék és teljes pompájában, szinte az összes platformon tündököl. Ahogy megszokhattuk, hamarosan jön egy újabb rész, ezért arra gondoltunk, hogy végigszaladunk a 30+ éves történeten....

Gépi tanulás, Ai

Gépi tanulás, Ai

  CHATBOT   A chatbotok egy ideje léteznek, de csak az utóbbi években váltak igazán népszerűvé a felhasználók és a vállalkozások körében.A társalgási felületekkel kapcsolatos tudatosságváltozás a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlődésével,...


Kik vagyunk?

 Nem egy szokványos informatikai vállalkozás a wasd.hu. Több mint 20 év tapasztalat áll mögöttük. Végigjártuk az utat az első Atari konzoltól a vállalati munkaállomásokig. Megértjük a kis vállalkozások igényét és ismerjük a professzionális megoldásokat. Telepítettünk Windows 3.1-et, linux disztrókat és W10 Enterprise-t. Titkunk a rugalmasságban rejlik. Amihez nem értünk, azt megtanuljuk. Amiben jók vagyunk, azt tovább optimalizáljuk. Ezek vagyunk mi.

error: Hivatkozz az oldalra: www.wasd.hu
EXiT
Összehasonlítás ×
Lássuk! Tovább nézelődök
0
0
KOSÁR TARTALMA
Üres a kosarad