Bloatware 🐛🦠

Bevezető

A Privacy International és még további 50+ ismert szervezet szólította fel többek között a Google-t, Microsoft-ot, Apple-t, hogy tegye lehetővé a felhasználók számára az előtelepített alkalmazások eltávolítását. A frissen vásárolt infókommunikációs eszközök mindegyikén előtelepített, úgynevezett „bloatware app” található. Látszólag ártalmatlan, ám az indokoltnál több felhasználói adatot gyűjtenek és továbbítanak, a törlés pedig nehézségekbe ütközik vagy közel lehetetlen.

Az adatgyűjtő appok nagy mennyiségben fellelhetők minden gyártónál és hagyományos módszerrel eltávolíthatatlanok. Kiváltságos hozzáférési engedélyük van többek közt a hálózathoz, mikrofonhoz és a kamerához, ami adatvédelmileg aggályos. Főleg hogy a felhasználó nincs megfelelően tájékoztatva. Őszintén szólva mindenki megszabadulna a lokáció állandó követésétől és más személyes adatok átadásától!

 

 

TERVEZETT ELAVULÁS ?!

Magazinunkban többször is érintettünk magánélethez kapcsolódó témákat, ám ezúttal a teljesítményre gyakorolt hatást monitorozzuk.

 

MEGHATÁROZÁS

 

 • Eredeti definíció szerint rosszul megírt, azaz hibáktól hemzsegő, gondatlanul tervezett szoftvert jelentett a bloatware. Napjainkban azt is így nevezzük, ami kéretlen, úgynevezett “feature” bármely digitális táblán, telefonon, laptopon, vagy épp alkalmazáson belül.
 • Próbajellegű vagy lite kiadású szoftverekről szól(t) ez a kategória, melyeket azért telepítenek előre, hogy egy kis használat után megvásároljuk a teljes kiadást. Némelyik bloatware azonban adware vagy spyware jellegűvé vált időközben. Előbbi hirdetéseket juttat az életünkbe, míg utóbbi figyeli és elküldi a fejlesztő számára, hogy mit csinálsz, vizsgálva a szokásaidat, kifürkészve a számodra legmegfelelőbb “ajánlatokat”.
 • A beállítást, opciókat kínáló, vagy biztonsági alkalmazás mint pl a
  régebbi System Update Service nem bloatware.
 • Ha van hozzáférésed és le tudod törölni, ki tudod kapcsolni, hogy ne induljon betöltés során, akkor az sem bloatware.
 • Ami pl: eszköztárként jelenik meg és minden áron keresni, nonstop frissíteni, lokalizációs és más adatcsomagokat szeretne küldeni az gyanús.

Kell ez nekünk ?!

 • Ha már zavaró módon segítene és különböző ajánlatokkal “eléd ugrik”, lekötve a figyelmed és az erőforrásokat, az biztosan bloatware.
 • Típustól függetlenül jelentősen csökkentik a gép teljesítményét, akkumulátor üzemidejét és akadozást okozhatnak.
 • A Microsoft botrányos Store gyűjteménye egy különös csomagban tudta mindezt a Windows 8 megjelenésekor. Amellett, hogy félkész-instabil, nehéz teljesen megszabadulni tőle, szerves részét képezi a mai rendszerek különböző változatainak és “clean install” során sem lehet eltekinteni a telepítésüktől.

 

 • Alábbi módon kerülhetnek az eszközeinkre:

  • A szoftverek készítői fizetnek a gyártónak, hogy terméküket előtelepítsék a termékeikre, ezzel is reklámozva a szolgáltatást.
  • A gyártók karbantartási alkalmazásokat (például megoldás központ) biztosítanak a felhasználó számára. Ezek egyben adatokat is gyűjtenek.
  • Majd újabb alkalmazásokat telepítenek.
  • A szoftver vagy operációs rendszer frissítései elősegíthetik a fejlesztési központok, próbaverziók, vagy kiegészítők promócióját.
A

Felesleges folyamatok

Legtöbben nem vagy csak mértékkel használjuk a modern digitális asszisztens (lásd cortana), felhő, vagy lokáción alapuló szolgáltatást. Opcionálisan választhatóvá kell tenni ezeket.

Z

Bloat & Popup

A kéretlen és felugró marketinget mindannyian elutasítjuk. Úgy a böngészőben, mint az OS használatakor.

SSD + CPU optimalizálás

Helyesen beállított komponensek kevésbé melegszenek, hosszabb akku-üzemidőt biztosítanak.

Ragadozó konfigurációk

Mi az előnye ?

 

 

Ha ugyanazon laptop előtelepített rendszerét összehasonlítod a finomhangolt, egyedi beállításunkkal, akkor megfigyelhető, hogy sokkal több szabad erőforrás marad, ami gyorsabb működést eredményez. Számos további előnnyel párosítva:

 

 • + 15 ~ 25% akku idő mérhető netezés során !
 • Az SSD, GPU, CPU és további komponens beállítása élettartam növekedést redeményez.
 • Megfigyelhető, hogy sokkal halkabb lesz a berendezés, ritkábban indul el a ventillátor.
 • Gyorsabb bekapcsolást lehet tapasztalni.
 • Gondolkodás nélkül, azonnal reagálnak a gyorsgombok és funkciók.
 • Felhasználói szokásoktól függően akár több évvel gyarapodik fogyasztási cikk élettartama, ez igazán környezetbarát és tartós megoldás.
 • Néhány gyakorlati tapasztalat és további analógia a témához kapcsolódó statisztikákból:

Notebook vásárlás során, a megjegyzés mezőben jelölheted, ha szeretnéd az “ajánlott” beállításokat!

 • A napi rutinhoz szükséges csomaggal, optimalizáltan kapod meg a kiválasztott eszközt!
 • Szokásos alkalmazásaid manuálisan telepítheted a későbbiekben.
 • Legyen az Onedrive, Teams vagy más szolgáltatás, természetesen minden elérhető.
 • További részleteket a magazinban fogunk vezetni a tapasztalatokról!

wasd.hu – MI EZ A NÉGYES?

 

Visszavezethető a WASD kombináció egy népszerű alkalmazásra, fontos eseményre vagy valami trend van az egész mögött? Természetes a folyamat, hogy már minden programban elfogadott ez a vezérlés?

Legutóbbi cikkek
2024 Április ingyenes játékok

2024 Április ingyenes játékok

04/03 csütörtök du-tól, 04/11-ig Ingyenes az alábbi két játék: The Outer Worlds, Thief A galaxis peremére tartó gyarmatosító hajón ébredsz és egy összeesküvés kellős közepén találod magad, amely a kolónia elpusztításával fenyeget. Az Outer Worlds ezen verziója a...

2024 Március ingyenes játék

2024 Március ingyenes játék

Deus Ex - Mankind, The Bridge    Cyberpunk akció-RPG, izgalmas nyomozással a Bladerunner c. filmben látott fantasztikus város és hangulat árad a játékból. Valamint egy logikai, fejtörős játék ingyenes ebben hónapban. Mindkét cím arra kényszerít, hogy gondolkozz. A...

2024 Február, ingyenes játékok

2024 Február, ingyenes játékok

Dakar Desert Rally,Sky Force  Szuper verseny és egy legendás arcade-ot ajánlunk ezúttal, mindkettő ingyenesen elérhető. Csapj le rá, amíg tart a kedvezmény! A Dakar Desert Rally a valaha fejlesztett legepikusabb off-road rally. Megragadja a bolygó legnagyobb...

Komoly lépések a META ellen 🔄

Komoly lépések a META ellen 🔄

Magazinunkban sokadik alkalommal merülünk szülőket célzó gondolatébresztőbe. Most az addikció mértékéről és válaszlépésekről lesz szó.       FELÜGYELET  Kínában sok évvel ezelőtt létrehoztak egy "Kibertér-felügyelet" nevű hatóságot, amely a nevének...

2024 Január, ingyenes játékok

2024 Január, ingyenes játékok

Guardians of the Galaxy,Killer Instinct,The Finals   Három szuper játékot ajánlunk ezúttal, ami még ingyenesen elérhető. Csapj le rájuk, amíg tart a kedvezmény. Első az "őrzők" egy MARVEL adaptáció, rendkívül akciódús és érdekes törtenet. A Killer Instinct...

Windows 11

Windows 11

A Windows 11 könnyebben használható A tiszta, új kialakítás letisztultabb megjelenést kölcsönöz, könnyebbé teszi a keresést és a megtalálást. Az új, intelligens funkciók előségítik a hatékonyabb munkát, segítve a gyorsabb, szórakoztatóbb és egyszerűbb munkavégzést....


Kik vagyunk?

 Nem egy szokványos informatikai vállalkozás a wasd.hu. Több mint 20 év tapasztalat áll mögöttük. Végigjártuk az utat az első Atari konzoltól a vállalati munkaállomásokig. Megértjük a kis vállalkozások igényét és ismerjük a professzionális megoldásokat. Telepítettünk Windows 3.1-et, linux disztrókat és W10 Enterprise-t. Titkunk a rugalmasságban rejlik. Amihez nem értünk, azt megtanuljuk. Amiben jók vagyunk, azt tovább optimalizáljuk. Ezek vagyunk mi.

0
0
KOSÁR TARTALMA
Üres a kosarad