Bloatware 👾

Bevezető

A Privacy International és több mint 50 szervezet szólította fel a Google-t, Microsoft-ot, Apple-t, hogy tegye lehetővé a felhasználók számára a készülékükre telepített bármely alkalmazás eltávolítását. A frissen vásárolt eszközökön ugyanis számos olyan előre telepített, úgynevezett „bloatware app” található, amik látszólag haszontalanok és ártalmatlanok, ám az indokoltnál több felhasználói adatot gyűjtenek és továbbítanak, a törlésük pedig ritkán lehetséges.

Az eltávolíthatatlan adatgyűjtő appoknak kiváltságos hozzáférési engedélyük van többek közt a hálózathoz, mikrofonhoz és a kamerához, ami adatvédelmileg eléggé aggályos, főleg hogy a felhasználó nincs megfelelően tájékoztatva.

 

De mi az a bloatware?

Szakértők szerint a fentebb említett programok amellett hogy sértik az adatvédelmet, csökkentik a teljesítményt.

 

A

Felesleges folyamatok

Legtöbben nem vagy csak mértékkel használjuk a cortana, felhő, vagy lokáción alapuló segédprogramokat. Opcionálisan bekapcsolhatóvá kell tenni.

Z

Bloat

A kéretlen és felugró marketinget elutasítjuk. Úgy a böngészőben, mint az OS használatakor.

SSD + CPU optimalizálás

Helyesen beállított komponensek kevésbé melegszenek, hosszabb üzemidőt biztosítanak.

 

Mit jelent a bloatware?

 

 • Eredeti definíció szerint rosszul megírt, azaz hibáktól hemzsegő, gondatlanul tervezett szoftvert jelent. Napjainkban azt is így nevezzük, ami kéretlen, úgyn. “előtelepített program” a számítógépen, telefonon.
 • Próbajellegű vagy lite kiadású szoftverekről szól(t) valamikor ez a kategória, melyeket azért telepítenek előre, hogy egy kis használat után megvásároljuk a teljes kiadást. Némelyik bloatware azonban adware vagy spyware jellegűvé vált, előbbi hirdetéseket juttat az életünkbe, míg utóbbi figyeli és elküldi a fejlesztő számára, hogy mit csinálsz, vizsgálva a szokásaidat, kifürkészve a számodra legmegfelelőbb “ajánlatokat”. 
 • A beállításokat kínáló, vagy biztonsági alkalmazás mint pl a régebbi System Update Service nem bloatware.
 • Ha van hozzáférésed és le tudod törölni, ki tudod kapcsolni, hogy ne induljon betöltés során, akkor sem bloatware.
 • Ami pl: eszköztárként jelenik meg és minden áron keresni, nonstop frissíteni, lokalizációs és más adatcsomagokat szeretne küldeni az gyanus.

Kell ez nekünk ?!

 • Ha már zavaró módon segítene és különböző ajánlatokkal “eléd ugrik”, lekötve a figyelmed és az erőforrásokat, az biztosan bloatware.
 • Mondani sem kell, hogy típustól függetlenül jelentősen csökkentik a gép teljesítményét, akkumulátor üzemidejét és akadozást okoznak.
 • A Microsoft botrányos Store gyűjteménye egy különös csomagban tudja mindezt és amellett, hogy félkész-instabil, nehéz teljesen megszabadulni tőle, szerves részét képezi a a legtöbb változatnak és clean_install során sem lehet eltekinteni az integrálástól.

 

 • Alábbi módon kerülhetnek az eszközeinkre:

  • A szoftver készítői fizetnek a gyártónak, hogy terméküket előtelepítsék az eszközre, ezzel is reklámozva a szolgáltatást.
  • A gyártók karbantartási alkalmazásokat (például Lenovo Solutions Center) biztosítanak a felhasználó számára, amelyek egyben adatokat is gyűjthetnek. Vagy újabb alkalmazásokat telepítenek…
  • A szoftver vagy operációs rendszer frissítései elősegíthetik a fejlesztési központok, próbaverziók, vagy kiegészítők promócióját.

Ragadozó konfigurációk

Mi az előnye ha optimalizált rendszerem van?

Ha egy átlagos laptopot nézünk, felhasználási szokástól függően:

 • Kb 10 ~ 25% akku időt jelent pluszban, gyakorlati tapasztalatok alapján egy optimalizált OS !

 • Ha a processzor és ssd is optimalizálásra kerül, élettartam növelő hatást és hatékonyabb működést eredményez.

Webshopunkban, egyes termékek adatlapján lehetőséget találsz arra, hogy a szükségtelen alkalmazások törlését válaszd. Ezzel a bloatware szoftvereket eltávolítva, a napi rutinhoz szükséges szoftvercsomaggal, optimalizáltan kaphatod meg a kiválasztott eszközt!

 • Az alkalmazásaid, legyen az Onedrive, Skype, Teams ugyanúgy telepítheted később, opcionális elérhető.

wasd.hu – MI EZ A NÉGYES?

 

Visszavezethető a WASD kombináció egy népszerű alkalmazásra, fontos eseményre vagy valami trend van az egész mögött? Természetes a folyamat, hogy már minden programban elfogadott ez a vezérlés?

Legutóbbi cikkek
Chatbotok története

Chatbotok története

  CHATBOT   A chatbotok egy ideje léteznek, de csak az utóbbi években váltak igazán népszerűvé a felhasználók és a vállalkozások körében.A társalgási felületekkel kapcsolatos tudatosságváltozás a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlődésével,...

[upd] ingyenes 💙

[upd] ingyenes 💙

  Gamedec   Egy egyjátékos cyberpunk izometrikus RPG. Nyomozó vagy, aki virtuális világokban old meg bűncselekményeket. Használja az eszét, hogy információkat gyűjtsön tanúitól és gyanúsítottaitól, hogy a megtévesztő sémák mélyére jusson. Te vagy a...

[upd] YouTube #1 ✂️

[upd] YouTube #1 ✂️

Leggyorsabb letöltés Ha megtetszik egy dal, a következő megoldásokkal könnyedén letöltheted.Ez legyen a módosítást tartalmazó hivatkozás:9xyoutube.com/watch?v=iXAbte4QXKs 1. Amikor bejött a letöltési lista:2. válaszd az MP3, M4A formátumot3. Ha lejátszóban nyilt meg:...

Termék ajánló

Kik vagyunk?

 Nem egy szokványos informatikai vállalkozás a wasd.hu. Több mint 20 év tapasztalat áll mögöttük. Végigjártuk az utat az első Atari konzoltól a vállalati munkaállomásokig. Megértjük a kis vállalkozások igényét és ismerjük a professzionális megoldásokat. Telepítettünk Windows 3.1-et, linux disztrókat és W10 Enterprise-t. Titkunk a rugalmasságban rejlik. Amihez nem értünk, azt megtanuljuk. Amiben jók vagyunk, azt tovább optimalizáljuk. Ezek vagyunk mi.

error: NE másold a tartalmainkat, hivatkozz inkább az oldalunkra! www.wasd.hu
0
0
KOSÁR TARTALMA
Üres a kosarad
EXiT
Összehasonlítás ×
Lássuk! Tovább nézelődök