Bloatware 👾

Bevezető

A Privacy International és több mint 50 szervezet szólította fel a Google-t, Microsoft-ot, Apple-t, hogy tegye lehetővé a felhasználók számára a készülékükre telepített bármelyik alkalmazás eltávolítását. A frissen vásárolt eszközökön ugyanis számos olyan előre telepített, úgynevezett „bloatware” app található, amik látszólag haszontalanok és ártalmatlanok, ám az indokoltnál több felhasználói adatot gyűjtenek és továbbítanak, a törlésük pedig ritkán lehetséges.

Az eltávolíthatatlan adatgyűjtő appoknak kiváltságos hozzáférési engedélyük van többek közt a mikrofonhoz és a kamerához, ami adatvédelmileg eléggé aggályos, főleg hogy a felhasználó nincs megfelelően tájékoztatva.

De mi is az a bloatware?

Kiberbiztonsági szakértők szerint amellett hogy sértik az adatvédelmet, csökkentik a teljesítményt.

 

A

Felesleges folyamatok

Legtöbben nem használjuk a cortana, felhő, vagy lokalizáción alapuló segédprogramokat.

Z

Bloat

A kéretlen és felugró marketinget elutasítjuk. Úgy a böngészőben, mint az os betöltésekor.

SSD + CPU optimalizálás

Helyesen beállított komponensek kevésbé melegszenek, hosszabb üzemidőt biztosítanak.

 

Mit jelent a bloatware?

 

 • Eredeti definíció szerint rosszul megírt, azaz hibáktól hemzsegő, gondatlanul tervezett szoftvert jelent. Napjainkban azt is így nevezzük, ami kéretlen, úgyn. “előtelepített program” a számítógépen, telefonon.

 

 • Próbajellegű vagy lite kiadású szoftverekről szól(t) valamikor ez a kategória, melyeket azért telepítenek előre, hogy egy kis használat után megvásároljuk a teljes kiadást. Némelyik bloatware azonban adware vagy spyware jellegűvé vált, előbbi hirdetéseket juttat az életünkbe, míg utóbbi figyeli és elküldi a fejlesztő számára, hogy mit csinálsz, vizsgálva a szokásaidat, kifürkészve a számodra legmegfelelőbb “ajánlatokat”. 
 • A beállításokat kínáló, vagy biztonsági alkalmazás mint pl a régebbi System Update Service nem bloatware.
 • Ha van hozzáférésed és le tudod törölni, ki tudod kapcsolni, hogy ne induljon betöltés során, akkor sem bloatware.
 • Ami pl: eszköztárként jelenik meg és minden áron keresni, nonstop frissíteni, lokalizációs és más adatcsomagokat szeretne küldeni az gyanus.
Kell ez nekünk
 • Ha már zavaró módon segítene és különböző ajánlatokkal “eléd ugrik”, lekötve a figyelmed és az erőforrásokat, az biztosan bloatware.
 • Mondani sem kell, hogy típustól függetlenül jelentősen csökkentik a gép teljesítményét, akkumulátor üzemidejét és akadozást okoznak.
 • A Microsoft botrányos Store gyűjteménye egy különös csomagban tudja mindezt és amellett, hogy félkész-instabil, nehéz teljesen megszabadulni tőle, szerves részét képezi a a legtöbb változatnak és clean_install során sem lehet eltekinteni az integrálástól.

 

 • Alábbi módon kerülhetnek a gépedre:

   

  • A szoftverfejlesztők fizetnek a szolgáltatóknak, hogy terméküket telepítsék az eszközre.
  • A gyártók karbantartási alkalmazásokat (például Lenovo Solutions Center) biztosítanak a felhasználó számára, amelyek egyben adatokat is gyűjtenek.
  • A szoftver vagy az operációs rendszer frissítései elősegíthetik a fejlesztési központok, próbaverziók, vagy kiegészítők promócióját.

Ragadozó konfigurációk

Mi az előnye ha optimalizált rendszerem van?

Ha egy átlagos laptopot nézünk, felhasználási szokástól függően:

 • Az optimalizálás kb 10 ~ 25% akku időt jelent pluszban a gyakorlati tapasztalatok alapján.
 • A processzor és ssd-t is optimalizálásra kerül, ez újabb 15 ~ 30% üzemidő és hatékonyabb működést eredményez.

Webshopunkban, egyes termékek adatlapján lehetőséget találsz arra, hogy a bloat alkalmazásokat eltávolítva,
a napi rutinhoz szükséges programcsomagot telepítve, optimalizáltan kérd a kiválasztott gépet!

 • Az alkalmazásaid, legyen az Onedrive, Skype, Teams ugyanúgy telepítheted, opcionálisan.

wasd.hu – MI EZ A NÉGYES?

 

Visszavezethető a WASD kombináció egy népszerű alkalmazásra, fontos eseményre vagy valami trend van az egész mögött? Természetes a folyamat, hogy már minden programban elfogadott ez a vezérlés?

Legutóbbi cikkek
Támogatás & Driver 🖨️

Támogatás & Driver 🖨️

Gyártói támogatás Újratelepítés után problémás driver (!) az eszközkezelőben? Kevesen használják megfelelőn, ezért fontosnak tartottuk megosztani, hogy van lehetőség márkának megfelelő támogatás elérésére. Nincs más dolgod, mint a következő oldalon megadni az S/N azaz...

Mobiljátékok 🕹️

Mobiljátékok 🕹️

2022.08.06. | RED | #wtf #lol #gaming #lootbox Az arcade mobiljátékok mentőövvé válhatnak a nagy vállalatok számára, akik a víz felett akarják tartani a céget. Activision Íme a modern gaming ipar: az Activision újonnan kiadott pénzügyi dokumentumokkal megerősítette,...

Akku helyes töltése 🔌

Akku helyes töltése 🔌

Bevezető Hogyan kell helyesen használni a mai akkumulátorokat? Szükséges órákon át tölteni az első alkalommal? Jó az ha teljesen lemerítjük? Ne engedd 20 - 30% alá merülni a készüléket. Az első pár évben természetesen előfodulhat. Ez nem vészes dolog. Mégis segít a...

Termék ajánló

Kik vagyunk?

 Nem egy szokványos informatikai vállalkozás a wasd.hu. Több mint 20 év tapasztalat áll mögöttük. Végigjártuk az utat az első Atari konzoltól a vállalati munkaállomásokig. Megértjük a kis vállalkozások igényét és ismerjük a professzionális megoldásokat. Telepítettünk Windows 3.1-et, linux disztrókat és W10 Enterprise-t. Titkunk a rugalmasságban rejlik. Amihez nem értünk, azt megtanuljuk. Amiben jók vagyunk, azt tovább optimalizáljuk. Ezek vagyunk mi.

70 233 9001
0
0
KOSÁR TARTALMA
Üres a kosarad
EXiT
Összehasonlítás ×
Lássuk! Tovább nézelődök