CPU

 

Hány CPU magra van szükség manapság? Mennyi lenne megfelelő a szokásos használathoz? Szeretnénk egy útmutatót készíteni, segíteni a megfelelő CPU-választásban.

 

A több mag jobbá teszi a gépet?

Nem feltétlenül szükséges minden alkalmazáshoz sok tucat processzormag. Még mindig igaz a szoftverek nagy részére, hogy 2 legfeljebb négy mag maximális órajele a meghatározóbb. Ezért például a tervező programoknál, játékoknál az erősebb videókártya vagy nagyobb rendszermemória segítségével jobb FPS-t érhetsz el. Mindezt egy kevésbé korszerű 4 magos i7 processzor társaságában. Hogyan lehetséges ez? Nagy mintavétel gyakorlati tapasztalat: a túl vékony és hyperkönnyű gamer eszköz túlmelegedéssel is küzdhet. Ez a maximális órajelek visszafojtását okozza. Egyetlen lépést felejt ki a felhasználó, máris felborult a szuper gépről dédelgett álom. Kiegyensúlyozott hardver környezet, céltudatos választás a legjobb megoldás.

A kétmagos processzorok ritkák, ám jelen vannak az újabb generációkban is, például az Intel Pentium, egyes i3 vagy például az AMD Athlon APU sorozatban. A kétmagos CPU-k meglehetősen elavultak, még a böngésző futtatása is nehézkes lehet a régebbi egységgel.

Szerencsére a modern kétmagos CPU-k legalább négy szálon dolgoznak a htt azaz Hyper-Threading – számítások többszálú, párhuzamos feldolgozásának köszönhetően. 
Ha a magok elég gyorsak, négy feldolgozó szál sokkal jobbá teszi a felhasználói élményt az alapvető programok, böngészők, szövegszerkesztő és egyes játékok, például a League of Legends vagy a Counter-Strike Global Offensive futtatásakor. Lehetőség van igényesebb játékok futtatására is, de az élmény valószínűleg sokkal több zökkenőt tartogat majd. Renderelés vagy videokódolás lehetséges, de lassú lesz.

Nagy előnye még ennek a kategóriának a fogyasztás. 24/7 elérés során, nagyságrendekkel gazdaságosabb például egy sok éves i5 laptopot fenntartani, mint a modernebb asztali variánsokat. Tekintettel arra, hogy mobil eszköznek szánták, az akku és ulv – ultra low voltage miatt sokkal kevesebb áramszámlád lesz, ár/érték tekintetében kimagasló és multifunkciós eszközt kapsz a pénzedért.

 

 • Intel Pentium Gold G6405 (laptopoknál: INTEL N6000) – Ez elégséges teljesítményt biztosít az alapvető feladatok elvégzéséhez. A játék teljesítményét tekintve lassabb.
 • AMD Athlon 3000GE jó választás, különösen, ha nem rendelkezik dedikált GPU-val. Az integrált Vega GPU sokkal erősebb, mint az Intel UHD megoldása.

 

A 4 magos és 8 szálas processzorok sokkal gyakoribbak, mint a két- vagy egymagosak. Az újabb intel i3 termékcsalád már tele van 4 magos/8 szálas CPU-kkal. Korábban az i3-asok mind 4 szálra voltak korlátozva, ám az AMD elkezdte szorgalmazni a sok szálát.

A 8 szálon dolgozó CPU teljesen más élményt nyújt, mint egy négyszálas rendszer. Több program is futhat, de akár újabb játék is, komoly akadozás vagy lag nélkül.

A videó kódolás vagy megjelenítés gyorsabb lesz. A legtöbb program nagy hasznot húz a több magból, de a 8 szál nyilván mindig kevesebbet ér, mint a fizikai 6 vagy fizikai 8 mag.

Ezen túlmenően azok az emberek, akik alacsony költségvetésű, nagy teljesítményű játékgépet szeretnének építeni, megfizethető áron, hozzáférhetnek a régebbi Intel i7 generációkhoz, például a i7-6700 vagy újabb modellekhez. Ezek a CPU-k 2023-ban még mindig elég erősek.

Javaslatok:

 • Intel i7-7700K (laptopok esetén 7700HQ) – Magas órajelek és korrekt egymagos teljesítményének köszönhetően jobb, mint az újabb i3 vagy i5 processzorok nagy része.
 • Intel i3-10300 (laptopnál i5-1035G1)  A 4c/8t magas boost órajellel rendben van, de javasoljuk, hogy először tekintsd meg a 6 magos opciókat is az ár/értéket kutatva.
 • Ryzen 5300G (laptop – ryzen5 5600H+) – Gyorsabb, mint a fenti két lehetőség, és a gpu is megfelelő benne, ám nem elegendő ennyi egy kiváló munkaállomáshoz. Szükség van gyors memóriára, ssd-re és céltudatosan kiválasztott dedikált kártyára.

Napjainkban 2023/10 ! a középkategóriát kezdi meghódítani a 6 fizikai processzor. Egy friss hardverfelmérés szerint a Steam-felhasználók 34%-a rendelkezik hatmagos processzorral. Jól látható, hogy ~ 25% még mindig 4 magon van, de ez folyamatosan változik. Sokan azért ugrottak hat vagy több magra, mert az olyan processzorok, mint az AMD Ryzen 5 2600/3600 vagy az Intel i5-10600K, elképesztő teljesítményt kínál kedvező áron. A Ryzen 3600 kevesebb mint 60 ezer forintért kapható, így nehéz lenne kihagyni az ajánlatot.

Hat mag, pontosabban 12 szál jelentős frissítés a 8 korábbi szálhoz hasonlítva. A legtöbben elégedettek ezzel és nem véletlenül. A legnépszerűbb programok rendkívül jól futnak hat magon. A legtöbb játék már nem mutat jelentős előrelépést FPS-ben: 8, 10, 12 központi egységnél.

A munka szintén lényegesen gyorsabb ezzel. Az olyan programok, mint a Blender, az Adobe Premiere, a Photoshop és hasonlók, nagy előnyre tesznek szert a két extra fizikai mag miatt.

Javaslatok:

 • Ryzen 3600/X – Kétségtelenül a legjobb ár-érték arányú hatmagos processzor a piacon. Normál körülmények között körülbelül 50 ezer forintért meg lehet találni ezt a Ryzent. 
 • Ryzen 5600X –  Valószínűleg az egyik legjobb hatmagos processzor, melyet csúcskategóriákhoz érdemes hasonlítani. Nagyszerű választás.
 • Intel i5-11600K – Kicsit lassabb, mint az 5600X, de körülbelül 15 ezer forinttal olcsóbb.
 • Ha találsz jó ajánlatot a H, X vagy K verzióból, szerezd be.

8+ fizikai mag

 

Az Intel és az AMD jelenleg a verseny csúcsán van és folyamatosan az árak leszorításán dolgozik, az órajel emelés mellett.

Ez az intenzív harc a két márka között azt jelenti, hogy a nyolcmagos processzorok sokkal megfizethetőbbé, sőt talán szabvánnyá válhatnak néhány év múlva. A cikk írásakor 2023/10 a Steam Hardverfelmérése szerint a felhasználók 20% -a használ 8 magos processzort. 2021-ben ez a szám még csupán 14% volt.

A játékok teljesítményének javulása FHD felbontás esetén már nem lesz olyan észrevehető, ha 6 magról 8 magra váltasz, mint amikor 4 magról 6-ra tetted.

A tervező és szerkesztő programok eredményesebben működnek. Azoknak, akik a számítógépen munka mellett játszani is szeretnének, a 8 magos processzorok jelentik a jövőt.

Javaslatok:

 • Intel i7-11700K – Az egyik leggyorsabb CPU jelenleg a piacon, de nagyon sokat fogyaszt és kiábrándítóan melegszik.
 • Ryzen 5800X –  Drágább, mint az 11700K, de jelenleg ez a leggyorsabb 8 magos CPU, és kevésbé melegszik.
 • Ryzen 3700X – Játékteljesítmény szempontjából nincs ugyanabban a csónakban, mint az 5800X vagy az 11700K, de olcsóbban beszerezhetsz egyet. Még mindig gyors, és kiváló teljesítményt nyújt munkában is. Ha pénztárcakímélő PC-t építesz, hasonló teljesítményt válassz.

Ha nincs korlátozva a költségvetés, vagy a lehető legnagyobb teljesítményt szeretnéd elérni, léteznek sokkal több maggal rendelkező CPU-k.

Ha a pénzügyek nem jelentenek problémát, javasoljuk, hogy fontold meg az AMD Ryzen 59X-69X szériát. Ez a 16c/32t processzor hatékonyan kezeli a renderelési feladatokat, és a korábban említett CPU-khoz képest kiváló FPS-t biztosít a játékokban.

Az egymagos CPU nem ajánlott 2023-ban.

A kétmagos változat alapvető feladatokhoz, szövegszerkesztéshez, böngészéshez és zenére vagy egyszerű játékokra elég lehet. Ilyenek a régebbi pl i5 és i7 processzorok!

Négy mag megfelelő az átlagos feladatokra, napi irodai működésre, tartalomfogyasztáshoz: elfogadható teljesítmény.

A hatmagos CPU a modern játékok érzékeny pontjára tapint; olcsó és megfelelő! Termelékenységben, munkában kiváló.

A nyolcmagos CPU-k csodásak minden feladatban. Nagyszerű hatékonyság jellemzi munkában és az AAA játékoknál.

A tíz vagy több magos CPU ára jelentősen magasabb, ezért azoknak ajánljuk, akiknek csakis a csúcskategória számít!

 

Az elmúlt években

a Ryzen processzorok megjelenése óta, a CPU-ban található magok száma sokkal fontosabb lett. A játékok esetében és a programok szempontjából is pozitív előrelépés lehet a 4+ mag, ám mind a mai napig figyelni kell a maximális órajelre, memóriára, valamint a hűtés és az adattároló is fontos tényező. Negatív tapasztalat, hogy például 32, 64+ mag ám alacsony órajel mellett szintén lagolhatnak a játékok és optimalizálatlan programok.

  

 MEGFELELŐ MENNYISÉG

 

A magok fenti részletes magyarázata és a javaslataink alapján már könnyebben el lehet dönteni, melyik modell lesz megfelelőbb a céljaidhoz.

Néhány tényezőt figyelembe kell venni, hogy az egész folyamat sokkal könnyebb legyen:

 • Mire fogod első sorban használni a számítógépet, laptopot?
 • Mennyi időt fogsz dolgozni?
 • Kompetitív verseny, vagy inkább egyszemélyes játékokkal fogsz játszani?
 • Fogsz iparszerűen dolgozni a géppel, például renderelés, kódolást stb.?

Ha ezek a kérdések arányaiban megvannak, akkor az igényeknek megfelelő CPU kiválasztása már gyerekjáték.

  Kapcsolódó termékek

  wasd.hu – MI EZ A NÉGYES?

   

  Visszavezethető a WASD kombináció egy népszerű alkalmazásra, fontos eseményre vagy valami trend van az egész mögött? Természetes a folyamat, hogy már minden programban elfogadott ez a vezérlés?

  Legutóbbi cikkek
  Tesztelés, ellenőrzés – AIDA

  Tesztelés, ellenőrzés – AIDA

  Gépház Weboldalunk megújult; beszámítás menüpontja kapcsán sokan feltették a kérdést, hogyan lehet gyorsan és profi módon ellenőrízni a hardvert. Hogyan deríthető ki legkönyebben mi van benne és mennyire stabil működés?   Vállalkozásunk hosszú múltra...

  Ingyenes játékok április végére

  Ingyenes játékok április végére

  Ingyenesen elérhetők az alábbi játékok: Sky Minden platformra megjelent és PC-re ingyenessé vált ez a békés, díjnyertes MMO - sok szereplős online szerepjáték. Fedezz fel csodálatos helyeket a hét birodalomban és hozz létre felemelő emlékeket a barátaiddal, ebben az...

  2024 Április ingyenes játékok

  2024 Április ingyenes játékok

  04/03 csütörtök du-tól, 04/11-ig Ingyenes az alábbi két játék: The Outer Worlds, Thief A galaxis peremére tartó gyarmatosító hajón ébredsz és egy összeesküvés kellős közepén találod magad, amely a kolónia elpusztításával fenyeget. Az Outer Worlds ezen verziója a...

  2024 Március ingyenes játék

  2024 Március ingyenes játék

  Deus Ex - Mankind, The Bridge    Cyberpunk akció-RPG, izgalmas nyomozással a Bladerunner c. filmben látott fantasztikus város és hangulat árad a játékból. Valamint egy logikai, fejtörős játék ingyenes ebben hónapban. Mindkét cím arra kényszerít, hogy gondolkozz. A...

  2024 Február, ingyenes játékok

  2024 Február, ingyenes játékok

  Dakar Desert Rally,Sky Force  Szuper verseny és egy legendás arcade-ot ajánlunk ezúttal, mindkettő ingyenesen elérhető. Csapj le rá, amíg tart a kedvezmény! A Dakar Desert Rally a valaha fejlesztett legepikusabb off-road rally. Megragadja a bolygó legnagyobb...

   

  Miért készítünk nagyítható [+] fotókat?

  A galériában ellenőrízheted, hogy valóban olyan a kiválasztott termék, amilyenre vágysz.
  Szeretnéd tudni, hogyan nézne ki a valóságban? Mennyiben tér el a hype-marketingtől a típus?
  Bemutatjuk a kijelzőt, megnézheted a tárgy arányait és más paramétereket a legapróbb elemig.

  Profi gép segítségével, a lehető legtöbb szögből készítünk felvételeket. Így nagyobb távolságból objektív képet alkothatsz a külsőről. Zoomolva, igazán közelről [+] meggyőződhetsz a finom részletekről, állapotról. Ezek olyan tényezők melyet nem ad vissza egyetlen katalóguskép. Ilyen a színárnyalat, csatlakozók távolsága, vagy pl a billentyűzet kiosztás, a méret. Autentikusan bemutatjuk a legapróbb komponenseket. Később 100% pozitív vélemények érkeznek vállalkozásunkról. Azt rendeld meg, ami valóban tetszik! 

  Személyesen is átveheted rendelésed! Ha szeretnéd kézbe fogni, egyeztetés után gyere el hozzánk Hajdúszoboszlóra. Szeretettel várunk munkanapokon 8-20 óra között. Felmerülő kérdésekre szakértő kollégáink azonnal válaszolnak, hogy a legjobbat válaszd.

  Gyakran változó készletünk miatt érdemes telefonon érdeklődni.
  Fordulj hozzánk bizalommal: info@wasd.hu
  70-233-9001

  0
  0
  KOSÁR TARTALMA
  Üres a kosarad