Komoly lépések a META ellen 🔄

Magazinunkban sokadik alkalommal merülünk szülőket célzó gondolatébresztőbe.
Most az
addikció mértékéről és válaszlépésekről lesz szó.

 

 

 

FELÜGYELET 

Kínában sok évvel ezelőtt létrehoztak egy “Kibertér-felügyelet” nevű hatóságot, amely a nevének megfelelően az állampolgárok, de leginkább a gyermekek online életét próbálta kontrollálni. Kidolgoztak egy radikális szabályzatot, mely szerint napi 2 órában korlátoznák a 18 év alattiak okostelefon használatát. Azért indítványozták, hogy csökkentsék az alkalmazásoktól való függőséget. 

UPDATE – 2024 FEBRUÁR

Az egyesült államokban a hatóságok és a képviselők céltudatosabban fogalmazzák meg a vádakat. Elmondásuk szerint a Meta alá tartozó Facebook és Instagram, valamint a YouTube és a TikTok a kiszolgáltatott célcsoport függőségenek erősítésén dolgozik. A figyelmeztetések és perek ellenére a gyermekek mentális állapotát rombolják, szakértők véleménye alapján a krízis fokozódik. Mark Zuckerberg bocsánatot kért az áldozatok családjaitól!

 

2023 OKTÓBER

Az USA-ban 41 államügyész indított pert a META ellen. Azzal vádolják a vállalatot, hogy a felhasználók mentális egészségét
szándékosan rombolják. Ugyanakkor addiktívvá alakítják a közösségi oldalakat és ehhez pszichológusokat is bevetnek.

2021

már bevezettek egy olyan előírást, ami a kibertér felügyelet előképe. Akkor úgy döntöttek, hogy a 18 év alattiak heti három óránál többet nem tölthetnek videójátékokkal. Mindezt úgy tudták ellenőrizni, hogy minden okoseszköz rendelkezik „kiskorú móddal”. Ez lehetővé teszi a szülők számára, hogy szabályozzák, mit látnak a gyerekek. A szolgáltató számára kötelezővé tették, hogy a felhasználó életkora alapján jelenítse meg a tartalmat!

A felügyelet törvénytervezete a kiskorúakat különböző korosztályokba sorolja, és életkoruktól függően különböző korlátozásokat ír elő. Eszerint a három év alatti gyermekeknek kizárólag dalokat és hanganyagokra összpontosító tartalmakat lehetne mutatni. A 12 és 16 év közöttieknek pedig oktatási anyagokat és hírekről szóló tartalmakat lehet mutatni.

Radikális megoldásnak látjuk a tervet, ám az kétségtelen, hogy a hatóság vizsgálta a kérdést és érdemben tesz valamit a kiskorúak addikciójának csökkentésére. Mértéktelenné fokozódhat és szélsőségessé válhat a napjainkban megismert it tech világ?

8 ÉV ALATTI

gyermekek legfeljebb napi negyven percet tölthetnek okostelefon használattal a felügyelet szerint. A nyolc évnél idősebb, de 16 év alatti gyerekek legfeljebb napi egy órát használhatják a telefonjukat. A 16 és 17 év közöttiek legfeljebb két órán keresztül használhatják a készüléküket. Mindegyik okoseszköz este tíztől a következő nap reggel hatig nem nyújthat szolgáltatást a rendelettervezet szerint. Ezeket a szabályokat nyilvános konzultációra bocsátották.

 

A NAGY TECH CÉGEK

 

és befektetők felháborodtak Kína tervén, a részvény-árfolyamok érezhetően csökkenni kezdtek. A kötelezettségek nehezen kivitelezhetők. Az együttműködés hiánya pedig nagy kockázatot jelent, így arra készülnek, hogy teljesen letiltják a kiskorúakat.

A LEGTÖBB 

nagyvállalat anyagilag abban érdekelt, hogy a felhasználót, akár trükkök segítségével, rávegye a freemium üzleti modell használatára. Az újdonsült játékos ne tudja letenni a modern, például androidos címeket. Nyilván vannak kellemes kikapcsolódást jelentő és kicsik vagy nagyok számára egyaránt fantasztikus címek, de újabban a fizetős modellek valamilyen módon a játékipar 90%-át utólérték.

NEHÉZ A SZAKÍTÁS

A gyerek idegrendszere még nem elég érett ahhoz, hogy észre vegye a beépített szerencsejátékot, vagy más méltatlan, akár felnőtteknek szóló ajánlatok közötti különbséget. Eltolódnak a határok, egyúttal a jó / rossz fogalma, az egészséges képalkotás leépülhet. Azt kell megérteni, hogy a mostani digitális bennszülöttek már nem azt a műsort kapják, mint a szüleik. Vége a 25-40 percben maximalizált meséknek!

A szülőnek nincs eszköze, sem elég ideje arra, hogy áttekintse, mivel tölti a gyermeke az időt “kikapcsolódás” során. A dolog akkor kezd elmérgesedni, amikor végképp kicsúszik a talaj a tehetetlen felnőtt lába alól. Lásd korábbi blog cikkek.

 

ZUCKERBERG 

Szakadatlanul tagadta és tagadja, hogy a nyereség fontosabb lenne számukra, mint a biztonság és jóllét.

A gyerekek és fiatalkorúak miatt perek százait indították világszerte a Meta, TikTok és YouTube valamint a többi “közösségi” oldal ellen az utóbbi évek során.

 

© wasd.hu ❗ 2024.jún.24. 📢 Minden jog fenntartva.

Ezeket nézték leggyakrabban

wasd.hu – MI EZ A NÉGYES?

 

Visszavezethető a WASD kombináció egy népszerű alkalmazásra, fontos eseményre vagy valami trend van az egész mögött? Természetes a folyamat, hogy már minden programban elfogadott ez a vezérlés?

Legutóbbi cikkek
Tesztelés, ellenőrzés – AIDA

Tesztelés, ellenőrzés – AIDA

Gépház Weboldalunk megújult; beszámítás menüpontja kapcsán sokan feltették a kérdést, hogyan lehet gyorsan és profi módon ellenőrízni a hardvert. Hogyan deríthető ki legkönyebben mi van benne és mennyire stabil működés?   Vállalkozásunk hosszú múltra...

Ingyenes játékok április végére

Ingyenes játékok április végére

Ingyenesen elérhetők az alábbi játékok: Sky Minden platformra megjelent és PC-re ingyenessé vált ez a békés, díjnyertes MMO - sok szereplős online szerepjáték. Fedezz fel csodálatos helyeket a hét birodalomban és hozz létre felemelő emlékeket a barátaiddal, ebben az...

2024 Április ingyenes játékok

2024 Április ingyenes játékok

04/03 csütörtök du-tól, 04/11-ig Ingyenes az alábbi két játék: The Outer Worlds, Thief A galaxis peremére tartó gyarmatosító hajón ébredsz és egy összeesküvés kellős közepén találod magad, amely a kolónia elpusztításával fenyeget. Az Outer Worlds ezen verziója a...

Kik vagyunk?

 Nem egy szokványos informatikai vállalkozás a wasd.hu. Összesen több mint 20 év tapasztalat áll mögöttünk. Végigjártuk az utat az első Atari konzoltól a vállalati munkaállomásokig. Megértjük a kis vállalkozások igényét és ismerjük a professzionális megoldásokat. Telepítettünk Windows 3.1-et, linux disztrókat és Enterprise-t. Titkunk a rugalmasságban rejlik. Amihez nem értünk, azt megtanuljuk. Amiben jók vagyunk, azt tovább optimalizáljuk. Ezek vagyunk mi.

0
0
KOSÁR TARTALMA
Üres a kosarad