Komolyabb lépések a META ellen

Magazinunkban sokadik alkalommal merülünk szülőket célzó gondolatébresztőbe. A világ gyorsan változik, legyél képben az addikció mértékéről.

 

 

 

FELÜGYELET 

Kínában 2023 elején létrehoztak egy “Kibertér-felügyelet” nevű hatóságot, amely a nevének megfelelően az állampolgárok online életét hivatott kontrollálni. Kidolgoztak egy radikális szabályzatot, mely szerint napi 2 órában korlátoznák a 18 év alattiak okostelefon használatát. Azért indítványozták, hogy csökkentsék az alkalmazásoktól való függőséget. 

UPDATE – 2023 OKTÓBER VÉGE

Az USA-ban 41 államügyész indított pert a META ellen. Azzal vádolják a vállalatot, hogy a felhasználók mentális egészségét
szándékosan rombolják. Ugyanakkor addiktívvá alakítják a közösségi oldalakat és ehhez pszichológusokat is bevetnek.

2021-ben

már bevezettek egy olyan előírást, ami a kibertér felügyelet előképe. Akkor úgy döntöttek, hogy a 18 év alattiak heti három óránál többet nem tölthetnek videójátékokkal. Mindezt úgy tudták ellenőrizni, hogy minden okoseszköz rendelkezik „kiskorú móddal”. Ez lehetővé teszi a szülők számára, hogy szabályozzák, mit látnak a gyerekek. A szolgáltató számára kötelezővé tették, hogy a felhasználó életkora alapján jelenítse meg a tartalmat!

A felügyelet törvénytervezete a kiskorúakat különböző korosztályokba sorolja, és életkoruktól függően különböző korlátozásokat ír elő. Eszerint a három év alatti gyermekeknek kizárólag dalokat és hanganyagokra összpontosító tartalmakat lehetne mutatni. A 12 és 16 év közöttieknek pedig oktatási anyagokat és hírekről szóló tartalmakat lehet mutatni.

Radikális megoldásnak látjuk a tervet, ám az kétségtelen, hogy a hatóság vizsgálta a kérdést és érdemben tesz valamit a kiskorúak addikciójának csökkentésére. Mértéktelenné fokozódhat és szélsőségessé válhat a napjainkban megismert it tech világ?

8 ÉV ALATTI

gyermekek legfeljebb napi negyven percet tölthetnek okostelefon használattal a felügyelet szerint. A nyolc évnél idősebb, de 16 év alatti gyerekek legfeljebb napi egy órát használhatják a telefonjukat. A 16 és 17 év közöttiek legfeljebb két órán keresztül használhatják a készüléküket. Mindegyik okoseszköz este tíztől a következő nap reggel hatig nem nyújthat szolgáltatást a rendelettervezet szerint. Ezeket a szabályokat nyilvános konzultációra bocsátották.

 

A NAGY TECH CÉGEK

 

és befektetők felháborodtak Kína tervén, a részvény-árfolyamok érezhetően csökkenni kezdtek. A kötelezettségek nehezen kivitelezhetők. Az együttműködés hiánya pedig nagy kockázatot jelent, így arra készülnek, hogy teljesen letiltják a kiskorúakat.

A LEGTÖBB 

nagyvállalat anyagilag abban érdekelt, hogy a felhasználót, akár trükkök segítségével, rávegye a freemium üzleti modell használatára. Az újdonsült játékos ne tudja letenni a modern, például androidos címeket. Nyilván vannak kellemes kikapcsolódást jelentő és kicsik vagy nagyok számára egyaránt fantasztikus címek, de újabban a fizetős modellek valamilyen módon a játékipar 90%-át utólérték.

NEHÉZ A SZAKÍTÁS

A gyerek idegrendszere még nem elég érett ahhoz, hogy észre vegye a beépített szerencsejátékot, vagy más méltatlan, akár felnőtteknek szóló ajánlatok közötti különbséget. Eltolódnak a határok, egyúttal a jó / rossz fogalma, az egészséges képalkotás leépülhet. Azt kell megérteni, hogy a mostani digitális bennszülöttek már nem azt a műsort kapják, mint a szüleik. Vége a 25-40 percben maximalizált meséknek!

A szülőnek nincs eszköze, sem elég ideje arra, hogy áttekintse, mivel tölti a gyermeke az időt “kikapcsolódás” során. A dolog akkor kezd elmérgesedni, amikor végképp kicsúszik a talaj a tehetetlen felnőtt lába alól. Lásd korábbi blog cikkek.

 

ZUCKERBERG 

2021-ben tagadta, hogy a nyereség fontosabb lenne számukra, mint a biztonság és jóllét.

A gyerekek és fiatalkorúak miatt perek százait indították világszerte a Meta, TikTok és YouTube ellen az utóbbi időben.

 

© wasd.hu ❗ 2023.dec.06. 📢 Minden jog fenntartva.

Ezeket nézték leggyakrabban

wasd.hu – MI EZ A NÉGYES?

 

Visszavezethető a WASD kombináció egy népszerű alkalmazásra, fontos eseményre vagy valami trend van az egész mögött? Természetes a folyamat, hogy már minden programban elfogadott ez a vezérlés?

Legutóbbi cikkek
Windows 11

Windows 11

Windows 11 - 23H2   A rendszer sokat változott a 2021-ben megjelent verzióhoz hasonlítva. A Microsoft minden idők legnagyobb javító csomagjával rengeteg új funkció is megérkezett. Azonban a "23H2" kiadás nagyobb gépigénnyel rendelkezik, mint a korábbi operációs...

Útmutató játék kliensekhez 💙

Útmutató játék kliensekhez 💙

  Díjtalan   Időről - időre előkerülnek olyan "AAA" címek, melyek ingyenesen, vagy brutális kedvezménnyel érhetők el, köszönhetően az óriás kiadók kampányidőszakának. Ezek jellemzően rövid ideig aktív kedvezmények, így érdemes minél előbb kosárba tenni! # Miután...

Hány CPU magra van szükséged?

Hány CPU magra van szükséged?

CPU   Hány CPU magra van szükség manapság? Mennyi lenne megfelelő a szokásos használathoz? Szeretnénk egy útmutatót készíteni, segíteni a megfelelő CPU-választásban.   A több mag jobbá teszi a gépet? Nem feltétlenül szükséges minden alkalmazáshoz sok tucat...

Kik vagyunk?

 Nem egy szokványos informatikai vállalkozás a wasd.hu. Összesen több mint 20 év tapasztalat áll mögöttünk. Végigjártuk az utat az első Atari konzoltól a vállalati munkaállomásokig. Megértjük a kis vállalkozások igényét és ismerjük a professzionális megoldásokat. Telepítettünk Windows 3.1-et, linux disztrókat és Enterprise-t. Titkunk a rugalmasságban rejlik. Amihez nem értünk, azt megtanuljuk. Amiben jók vagyunk, azt tovább optimalizáljuk. Ezek vagyunk mi.

0
0
KOSÁR TARTALMA
Üres a kosarad